Министерството на финансите отмени във вторник публикувания на 13 септември емисионен

...
Министерството на финансите отмени във вторник публикувания на 13 септември емисионен
Коментари Харесай

Министерството на финансите отмени емисионния си календар

Министерството на финансите отмени във вторник оповестения на 13 септември емисионен дългов календар. Причината за радикалното решение е мощната неустойчивост на финансовите пазари в Европа и в международен мащаб, както и продължаващата, ясно изразена наклонност за повишаване на цената на дълговото финансиране и рестриктивните мерки пред неговото обезпечаване.
Прочетете още
Доказателство за последното е невъзможността на Министерство на финансите да набере 200 млн. лева нов дълг на вътрешния пазар през преотваряне на емисия държавни скъпи бумаги в понеделник. По проект процедурата трябваше да набере 200 млн. лева, само че в последна сметка резултатът е малко над 102 млн. лева при общи поръчки на стойност по-малко от 80% от желаната сума.

Среднопретеглената рентабилност по емисията е равна на над 4%, а регистрираният спред по отношение на аналогичните немски бондове е 221 базисни точки. Тези цифри вършат дълга не единствено непълен, само че и доста безценен.

Според специалисти аргументите са няколко. На първо място са непрекъснато увеличаващите се лихви от централните банки, които се пробват да се оправят с инфлационните процеси в Европа и света. Твърде евентуално е обаче вложителите да прибавят и политическа награда за риска да влагат в страна с нестабилна политическа обстановка и леко влошена финансова непоклатимост.

От Министерството на финансите оповестиха в преднамерено известие, че макар анулирания емисионен календар, ще продължат с  " уравновесената си и гъвкава политика по ръководство на държавния дълг, имайки поради пазарното положение както на вътрешния, по този начин и на интернационалните финансови пазари, съгласно нуждата от дългово финансиране ". Само преди две седмици МФ съумя да набере към 4,5 милиарда лева от интернационалните пазари. Таванът на вероятния дълг през тази година е подложен на 10,3 милиарда лева от 47-ото Народно заседание.  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР